Waardeoverdracht

Verandert u van werkgever? Dan gaat u misschien ook naar een ander pensioenfonds. U mag uw 'oude' pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Dit heet waardeoverdracht.

Waardeoverdracht gaat misschien automatisch als u een klein pensioen heeft
Is uw pensioen lager dan de wettelijke afkoopgrens van € 592,51 per jaar in 2024? Dan mag uw oude pensioenfonds of -verzekeraar dit kleine pensioen ook automatisch overdragen. Bekijk daarvoor het laatste pensioenoverzicht dat u krijgt van die pensioenuitvoerder. Daarop staat of u zelf iets moet doen om uw waardeoverdracht te regelen.

Wat moet u doen?

 • U bent nieuw bij Pensioenfonds bp
  Dan vraagt u bij ons waardeoverdracht aan.
 • U gaat weg bij Pensioenfonds bp
  Uw pensioenopbouw bij ons stopt. Vraag waardeoverdracht bij uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Heeft u een klein pensioen? Dan regelen wij de waardeoverdracht automatisch voor u. U hoeft zelf dan niets te doen.

Zo regelt u uw waardeoverdracht naar Pensioenfonds bp

 1. Vraag waardeoverdracht aan met het formulier bij Mijn pensioen.
 2. Wij vragen de waarde van uw pensioen bij uw vorige pensioenfonds of -verzekeraar op.
 3. U krijgt van ons een opgave. Daarin staat hoeveel uw 'oude' pensioen waard is in onze pensioenregeling.
 4. Bent u het eens met onze opgave? Dan regelen we de waardeoverdracht verder voor u.

Wat moet u verder weten?

 • Waardeoverdracht is niet verplicht. U mag het pensioen ook bij uw oude pensioenfonds laten staan. Behalve als het gaat om een klein pensioen. De pensioenuitvoerder kan dan besluiten om uw pensioen automatisch over te dragen.
 • Waardeoverdracht kan financieel de moeite waard zijn. Of dit in uw geval ook zo is, hangt af van beide pensioenregelingen. Kijk goed naar de voorwaarden.
 • Waardeoverdracht bij het andere pensioenfonds kan alleen als het andere pensioenfonds- of verzekeraar er financieel goed voor staan. De dekkingsgraad moet dan 100% of meer zijn. Is dit niet het geval bij het andere pensioenfonds? Vraag uw waardeoverdracht dan toch meteen aan! U krijgt vanzelf een brief als waardeoverdracht weer kan.
 • Heeft u maar weinig pensioen bij ons? Dan mag ons pensioenfonds dit pensioen afkopen als uw pensioen ingaat. U krijgt dan direct 1 pensioenbedrag en geen maandelijks pensioen. Dit heet afkoop. We sturen vanzelf een brief als wij het pensioen afkopen op het moment dat het kleine ouderdoms-, partner- of wezenpensioen ingaat.