Pensioenoverzicht (UPO)

Elk jaar ontvangt u een pensioenoverzicht met uw persoonlijke pensioengegevens. Uw pensioen is belangrijk. Bekijk het overzicht daarom goed. Zo weet u hoe uw pensioen ervoor staat.

Het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) vindt u bij Mijn pensioen
Dat is een digitale versie, die u ophaalt via Mijn pensioen, bij Mijn archief.

Pensioen, weet u wat u krijgt?
We hebben voor u inzichtelijk gemaakt hoeveel pensioen u heeft opgebouwd bij Pensioenfonds bp. De verwachting van uw pensioen bij bp als het economisch mee- of tegenzit en een vooruitblik van uw AOW-bedragen.

Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden. In deze pdf ziet u waar u welke informatie vindt.

infographic Mijn pensioen

In de animatie hieronder leggen wij u kort uit wat het UPO is.

We laten weten of uw UPO er is via uw e-mailadres
Heeft u uw (privé) e-mailadres al doorgeven? Dat kan ook via Mijn pensioen. We gebruiken uw e-mailadres alleen om u te laten weten hoe het met uw pensioen en pensioenregeling is.

Uw jaarruimte berekenen
Op uw pensioenoverzicht ziet u de netto betaalde premies voor de berekening van uw jaarruimte. Hierbij gaan wij uit van de gegevens die wij van uw werkgever ontvingen. De jaarruimte is het bedrag dat u van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Bouwt u minder pensioen op dan van de overheid mag? Dan heeft u jaarruimte. Wilt u uw jaarruimte berekenen? Gebruik dan de Rekenhulp Lijfrentepremie op Belastingdienst.nl. Of vraag een financieel adviseur u te helpen.

Uw verwachte pensioen op het UPO 2022 kan lager zijn dan in eerdere jaren
Vanaf 2022 berekenen we uw verwachte pensioen anders. Het gaat om het pensioen dat u kunt verwachten als u blijft deelnemen aan deze pensioenregeling. In de berekening houden we geen rekening meer met een toekomstige stijging van uw salaris. In de afgelopen 2 jaar deden we dit wel. Hierdoor kan het zijn dat uw verwachte pensioen op het UPO 2022 lager is dan in eerdere jaren.

 

Veelgestelde vragen over het...

Inzicht in mijn pensioen

U krijgt elk jaar een pensioenoverzicht van ons. Als u niet meer opbouwt in onze pensioenregeling omdat u uit dienst bent getreden, vindt u ieder jaar uw pensioenoverzicht op Mijn pensioen, in Mijn archief. Eens in de 5 jaar sturen wij u een overzicht van uw pensioen bij dit pensioenfonds.

Nee. U vindt het verevende pensioen niet terug op uw pensioenoverzicht. Het pensioen voor uw ex-partner is van uw pensioen afgehaald, als het pensioenfonds u daarover een bericht heeft gestuurd. U vindt het pensioen voor uw ex-partner ook niet terug op uw pensioenoverzicht.

Ja. Het pensioen dat u door waardeoverdracht erbij heeft gekregen, staat niet apart vermeld op uw pensioenoverzicht. De waardeoverdracht is verwerkt in uw pensioenoverzicht als u van ons een bevestiging heeft gekregen. Heeft u nog geen bevestiging gekregen? Dan is uw verzoek voor waardeoverdracht nog niet verwerkt in onze administratie. Heeft uw waardeoverdracht een overdrachtsdatum na 1 januari van dit jaar? Dan is de waardeoverdracht niet verwerkt in uw UPO van dit jaar.

Op Mijnpensioenoverzicht.nl ziet u een overzicht van uw totale pensioen. Ook ziet u hier wat u heeft opgebouwd bij andere werkgevers én hoeveel AOW u kunt verwachten.

U mag uw inleg voor een lijfrente of banksparen aftrekken in uw belastingaangifte. Hiervoor heeft u uw factor A nodig. De factor A geeft aan hoeveel uw pensioen in een jaar is aangegroeid. De factor A die u nodig heeft, vindt u in uw UPO van het voorgaande jaar. U heeft geen pensioenaangroei vanaf het moment dat u met pensioen bent.

De naam van uw partner is niet bij ons bekend. Bij "Wat moet ik doen bij ... samenwonen" leest u hoe en wanneer u uw partner bij het pensioenfonds moet aanmelden. Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen wij de naam van uw partner automatisch door van de gemeente waar u woont. Let op: dit gebeurt niet wanneer u in het buitenland woont. Dan geeft u dat zelf door aan Pensioenfonds bp, op dezelfde manier als bij samenwonen.